Antrenorul echipei de juniori „Săgeata Popricani”: „Cu juniorii lucrez foarte mult în plan mental”

Antrenorul echipei de juniori a comunei Popricani a răspuns reporterilor Realitatea Locală la câteva întrebări referitoare la munca pe care o depune cot la cot cu echipa, pentru a aduce rezultate satisfăcătoare în fotbalul din regiune.
După cum susține și el, depune o „muncă titanică, plină de lipsuri”, însă satisfacțiile sunt pe măsură. În căutare de noi talente ce pot reprezenta fotbalul național în viitor, Marcel Flueraru își dedică aproape tot timpul pentru a forma juniorii în adevărați seniori ce se vor îndrepta spre loturile județene sau chiar naționale.
Realitatea Locală: Care sunt motivele pentru care v-ați apucat de antrenorat și de ce ați ales juniorii?
Flueraru Marcel: Din pasiune şi din plăcerea de a studia jocul de fotbal. Am ales juniorii pentru că sînt mai uşor de modelat, nu lucrezi sub presiune și ai statisfacţii mari şi total aparte faţă de lucrul cu seniorii. Chiar dacă pecuniar am de pierdut, mulţumirea maximă e cînd copii crescuţi de mine ajung pe la loturile naţionale, cînd văd cum un Daniel Pancu, jucător în a cărei formare am avut şi eu un rol, mă salută cum mă vede.

Trebuie să ai multă răbdare, să te concentrezi în a te exprima pe înţelesul lor, adică să transmiţi numai mesaje concrete.

 
RL: Cum reușiți să lucrați cu cei mici, să îi motivați la antrenamente și meciuri?
FM: Dintr-un punct de vedere e mult mai dificil să lucrezi cu copii. Trebuie să ai multă răbdare, să te concentrezi în a te exprima pe înţelesul lor, adică să transmiţi numai mesaje concrete. Cu junorii Săgeţii am lucrat foarte mult în plan mental. I-am învăţat să ia decizii raţionale în timpul jocurilor. Sînt blînd cu ei, poate prea blînd, dar cînd zic că-i las, uită instantaneu de micile şotii şi se pun pe treabă. De exemplu, la ultimul meci din returul de astă vară, cel cu prietenii, dar şi rivalii de la Luceafărul, au făcut un antrenament singuri, fără ştirea mea.Dincolo de rezultat (6-0 pentru noi) am văzut o solidaritate imensă între popricăneni şi vînătoreni.
1235112_674583902601283_1808000092_n
RL: De ce ați ales Popricaniul pentru a înființa echipa de juniori, ținând cont că sunteți din Iași?
 
FM: Două lucruri m-au făcut să aleg Popricaniul: o discuţie cu “Bento”, vedeta de la seniori, care mi-a spus că sînt mulţi copii talentaţi în zonă, dar nu-i nimeni care să-i vadă şi să se ocupe de ei, apoi faptul că geografic aparţin de Popricani, de Iaşi doar administrativ. 
RL: Cine vă sprijină din punct de vedere financiar?
 
FM: Principalul susţinător al proiectului meu e domnul primar Valeriu Pârlog (nu primăria). Cu şcolile din comună colaborez foarte bine, apoi au mai venit ca sponsori, cu mingi și echipamente, mai mulţi prieteni de-ai mei. Primesc ajutor din ţară şi din străinătate. Chiar zilele astea trebuie să primesc un colet din Germania cu cîteva mingi.

Îmi propun să dau cât mai mulți jucători echipelor din comună, sau, de ce nu, să mai ofer câțiva și loturilor naționale.

RL: Ce performanțe ați obținut în această vară cu echipa de junori?
 
FM: În clasamentul Campionatului de juniori “C” am ocupat locul IV. După un tur şubred, aşa cum era şi de aşteptat, am terminat competiţia în forţă: 14-1 la Miroslava şi 6-0 acasă, cu Luceafărul. Apoi, am doi juniori, Cătălin Frunză şi Sebi Radu, selecţionaţi la lotul naţional. Dar, cel mai important lucru e că 6 jucători au debutat la echipa mare. 
RL: Ce planuri aveți cu echipa în viitorul apropiat?
 
FM: În actualul sezon am pornit la drum cu un lot remaniat puternic, asta datorită faptului că cei născuţi în 1999 au terminat junioratul C, ei fiind acum componenţi ai loturilor de seniori de la Săgeata sau de la Vulturii Vînători. Cu toate astea, startul a fost unul destul de bun. Îmi propun continuarea şi dezvoltarea proiectului. Să dau cît mai mulţi jucători echipelor de seniori din comună, să promovez la centrele puternice din Iaşi (CSMS şi Liceul Sportiv) cît mai mulţi juniori (deja unul dintre ai, Mihai Aftanasă, a făcut pasul acesta). Și apoi, de ce nu, să mai ofer ceva loturilor naţionale (marea mea speranţă este Dani Saraiduc). 
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>