Bani europeni pentru infrastructura de turism din Moldova

* oficialii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est au anunţat că din 5 iulie va fi redeschis un domeniu de finanţare * termenele sunt foarte scurte: în doar trei luni trebuind să fie depuse proiecte de 4,9 milioane de euro * fondurile sunt destinate atât mediului de afaceri, cât şi administraţiilor publice

Mediul de business din regiunea de nord-est poate accesa noi fonduri europene. Oficialii ADR Nord-Est au anunţat că din 5 iulie se va redeschide domeniul de intervenţie 5.2. din cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Acesta vizează „Creşterea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“.

„Alocarea financiară disponibilă pentru această cerere este de 4,88 milioane euro, iar cererile de finanţare pot fi depuse începând cu 5 iulie 2013. Acestea se primesc până în septembrie. Contractele de finanţare trebuiesc semnate până la 31 decembrie 2013“, a transmis Gheorghe Harja, directorul Organismului Intermediar POR.
24 de autofreze pentru deszăpezire în Moldova
Acesta a explicat că banii provin din economii de 20 de milioane de euro, iar în afara celor 4,88 de milioane de euro alocaţi pe domeniul 5.2, se vor mai direcţiona bani pe domeniul 3.3 pentru achiziţia a 24 de freze destinate deszăpezirilor în regiune, iar o altă parte va finanţa proiectele de pe lista de rezervă a domeniului 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe“.
Cine primeşte banii pentru infrastructura de turism
Oficialii ADR Nord-Est au transmis că potenţialii beneficiari sunt unităţile administrativ-teritoriale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, IMM-urile din domeniul turismului sau parteneriatele între UAT şi ONG-uri. Vor fi alocaţi bani pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potenţial turistic, valorificarea potenţialului turistic montan, dezvoltarea turismului balnear şi a infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente, dar fără unităţile de cazare şi alimentaţie publică, care nu sunt eligibile. Pentru mediul urban, valoarea totală a proiectului este cuprinsă între 700.000 şi 89 de milioane de lei, iar pentru cel rural, între 6,4 şi 89 de milioane de lei. Contribuţia minimă a solicitantului este diferenţiată. Pentru întreprinderi mici, microîntreprinderi şi unităţi administrativ-teritoriale cu mai puţin de 5.000 de locuitori este de minim 30%, pentru întreprinderi mijlocii reprezintă de 40%, iar pentru UAT- 50%.

sursa: Evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>