Cafeaua – nevoie curată sau doar placebo?

E limpede că vorbim de ceva crucial. Păi nu simțim cu toții nevoia unei cești de cafea din când în când? Nu mai zic de mirosul ei bun, de te duce cu gândul la reclamele la cafea cu care suntem bombardați zilnic pe micul ecran. E clar că ceva în noi ne cere să o savurăm în tihnă, la o mică șuetă sau la o țigară fumată pe îndelete.

Însă cum știm dacă este nevoie ceea ce simțim sau tânjim după o gură de drog aromat doar de dragul conversațiilor în care nimerim, folosind astfel ceașca din față ca mijloc de socializare?

Psihologii văd în impactul tinerilor cu cafeaua o modalitate reacţională, un apel sau o rezolvare generată de suprasolicitarea în contextul modern al vieţii sociale, prin excelenţă supracompetitiv. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că pentru mulţi, ceşcuţa de cafea este, din anumite puncte de vedere, băutura fermecată, elixirul miraculos care oferă puteri magice. În lipsa unei statistici din România, vă pot informa că în SUA se consumă, în medie, pe an, 3 kg de cafea, pe cap de locuitor. Dacă ţinem, însă, seama de faptul că, din totalul general al populaţiei, circa 1/3 nu consumă cafea din diverse motive (vârstă, starea sănătăţii, proastă toleranţă), restului de locuitori îi revine un consum de 100 g de cafea zilnic (!). (restul articolului, aici)

 

Ați citit bine, “elixirul miraculos” scria acolo. O bem ca pe suc, iar dacă e să ne gândim, mai credem și că are puteri magice, că ne sporește capacitatea de memorare și că devenim mici genii odată ce am pus în gură amăruia băutură. În realitate, medicii spun că ea este folositoare atunci când avem de efectuat calcule minore, pentru că ea “trezește” neuronii. Dacă e însă să vorbim despre studiatul pe termen lung, putem să ne luăm adio de la gândul că băutura pe care o credem miraculoasă ne ajută în vreun fel. În fapt, ea stârnește logoreea, ceea ce înseamnă că nu ne face decât mai vorbăreți decât suntem în realitate.

Așa se face că ne întindem uneori câte o oră, două, “la o cafea”. Te așezi frumos la masă și o dai din bârfă în bârfă, nici nu îți dai seama când trece timpul și de ce de fapt tu te-ai întins atât de mult.

Tu câtă nevoie ai de cafea, de fapt?

 

Sursă imagine: viralnovelty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>