Cu încrederea până la tavan

Încrederea este un subiect despre care am mai vorbit într-un articol anterior. Imaginează-ţi acum doi oameni cu aceleaşi abilităţi concurând pentru un post. Aţi alege vreodată persoana mai puţin sigură pe sine? Este evident că o impresie pozitivă despre tine însuţi îţi poate schimba viaţa.

În lumea afacerilor, încrederea reprezintă diferenţa dintre angajatul mulţumit cu ce are şi cel capabil să ceară şi să primească o mărire de salariu, dintre agentul de vânzări descurajat de refuzuri care nu mai sună potenţialii clienţi şi cel care nu se dă bătut şi are vânzari uriase. Dacă ai nevoie, ca aproape toată lumea, de un “impuls”, iată câteva strategii care te vor ajuta să-ţi dezvolţi rapid încrederea în forţele proprii şi să o păstrezi toată viaţa. 

 

1. Testul cu umerii şi tălpile

Îţi mai aminteşti cum Eliza Doolittle a fost transformată dintr-o florăreasă într-o doamnă sigură pe sine în filmul “My Fair Lady”? În anii ’60, Robert Rosenthal, cercetător la Harvard, a studiat cum poţi face oamenii să reuşească doar punându-le eticheta “om de succes”. Nişte studenţi au fost împărţiţi aleatoriu în două grupe, “cu potenţial crescut” şi “cu potenţial scăzut”. Cei etichetaţi din start ca fiind de succes s-au dovedit a fi exact aşa.
Chiar şi o mică laudă sau dispreţul cuiva ne pot afecta performanţa. Un studiu recent, publicat într-o revistă de specialitate, a demonstrat cât de puternice pot fi câteva cuvinte. Patruzeci de jucători de tenis au fost rugaţi să privească imagini digitale cu mingi venind spre ei. Chiar înainte de apariţia mingii, jucătorii auzeau comentarii de genul: “Lovitură bună!” sau: “Lovitura proastă!” Reacţia celor care au auzit remarci negative a fost considerabil mai lentă. Este de reţinut că aceasta a fost reacţia unor sportivi care erau antrenaţi să joace meciuri serioase şi să nu facă erori involuntare.

Care este explicaţia? Reacţia negativă subminează încrederea oricui în capacitatea de a câştiga, dar dacă puteţi menţine o atitudine de învingător veţi face un efort mai mare şi veţi obţine starea care vă va împinge spre succes. Oamenii încrezători îi inspiră şi pe alţii; oportunităţile lor par să se multiplice. Pur şi simplu atrag succesul.
Citeşte articolul mai departe pe www.erd.ro/cum-sa-ai-incredere-in-tine

Sursă imagine: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>