Proiectul „Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă în Zona Iași”, prezentat la Summitul Feroviar al Moldovei

La sfârșitul acestei săptămâni, o delegație a Consiliului Județean Iași a participat la cea de-a doua ediție a Summitului Feroviar al Moldovei, eveniment organizat la Chișinău. Summitul a fost organizat de Î.S. „Calea Ferată din Moldova” și Club Feroviar și s-a desfăşurat cu sprijinul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova. În cadrul acestuia, delegația din Iași a făcut o prezentare a proiectului „Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă în zona Iași”. „Este unul dintre proiectele importante pentru dezvoltarea economică Județului Iași și a Regiunii Nord-Est. Cu siguranță va avea un puternic impact asupra Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului, prin creșterea atractivității comerciale internaționale și prin crearea unui pol de distribuție și schimb de mărfuri”, a declarant Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași.

La întâlnire au participat dl. Anatol ȘALARU, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova, Vitalie STRUNA, Director General al Companiei de Cale Ferată din Moldova, Ştefan ROȘEANU, Senior Partner – Club Feroviar, Rosario DE BLASIO, Coordonator pentru controlul calităţii operaţiunilor – Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi în Ucraina (EUBAM), Alexandre DARRAS, Manager Proiecte – Delegaţia UE în Republica Moldova, precum și mai mulți potențiali investitori din Asia Centrală și Europa de Est. Unul dintre subiectele dezbătute la summit a fost identificarea mijloacelor de dezvoltare a infrastructurii feroviare în Parteneriatul Estic, în vederea atragerii fluxurilor de marfă și călători în traficul Europa – Asia.

Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă în Zona Iași are amplasament zona de cale ferată (stația CF) Holboca (Comuna Holboca – Județul Iași). Realizarea proiectului se va face printr-un Contract de Asociere în Participațiune între Compania Națională de Căi Ferate „CFR”,  Consiliul Județean Iași și Consiliul Local Holboca, iar beneficiarul investiției va fi Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA. Obiectivul de investiții „Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă în zona Iași” va fi finanțat prin Programul Operațional Sectorial „Transport”, Axa prioritară 3 – Monitorizarea sectorului de transport în scopul îmbunătățirii protecției mediului, a sănătății umane și a siguranței pasagerilor, domeniul major de intervenție 3.1. – Promovarea transportului intermodal. Valoarea totală a investiției va fi de aproximativ 38 milioane de euro, fără TVA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>