Salvată de la faliment, Popricaniul caută finanțare la Guvern pentru asfaltarea drumului Cîrlig-Cuza Vodă

După ce Guvernul României a salvat comuna de la faliment la începutul anului 2015 (vezi articol aici) lucrurile au început să se miște în bine pentru Popricani și Vlădeni. Cele 2 comune și-au recăpătat dretul de a accesa fonduri europene și de atunci primarii ambelor comune au început o lupta contracronometru pentru depunerea de proiecte cu finanțare europeană în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală din care fac parte.Pentru că mai sunt mai puțin de 4 ani până se încheie sesiunea de proiecte 2014-2020 cele două comune trebuie să se lupte să recupereze decalajul investițiilor în infrastructura, educație și utilități pe care multe comune le-au accesat și implementat.

DSC_0185

Unul din proiectele de importanță majoră pentru care se zbate de 4 ani primarul Valeriu Pârlog este cel al reparării drumului de legătura dintre Cîrlig și Cuza Vodă care din totdeauna a fost o problema pentru comună. Deși a avut conturile primariei blocate, edilul a reușit totuși să pietruiasca drumul și să-l mențină circulabil în orice anotimp, însă pietruirea nu este o soluție de viitor. Astfel că de când a primit ajutorul Guvernului României prin achitarea datoriei de 2 milioane de euro la SAPARD și deblocarea conturilor primăriei, Pârlog a cerut sprijinul parlamentarilor ieșeni pentru ca drumul cu pricina să obțină finanțare pentru asfaltare.

Am depus proiect la Bucuresti la Compania Națională de Investiții să asfaltăm drumul Cîrlig-Cuza Vodă și așteptăm să intre la finanțare”, a spus primarul comunei Popricani, județul Iași.

Reporterii noștri l-au întrebat însă pe primar de ce se demarează investițiile atât de greu în comuna Popricani și primarul nu a ezitat să recunoască că a preluat primărie cu o datorie de 2 milioane de euro la SAPARD pentru care i s-au blocat conturile primăriei.

“Am preluat comuna cu o datorie de 2 milioane de euro la SAPARD care a cauzat blocarea conturilor primăriei și excluderea comunei de la posibilitatea de a accesa fonduri europene. Guvernul ne-a salvat comuna de la faliment în iarna 2014 și de atunci avem depuse mai multe proiecte de investiții la guvern și în cadrul GAL Valea Prutului. Avem de recuperat față de comunele din jur pentru timpul în care am fost blocați de datoria de la SAPARD”, a completat primarul Valeriu Pârlog.

Legat de drumul cu pricina, primarul se arată încrezător că proiectul va intra la finanțare și se va realiza anul viitor asfaltarea drumului dintre Cîrlig și Cuza Vodă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>